Napkollektor típusok

Háromféle kollektor típust különböztetünk meg.

A medence fűtő  abszorbert, mint a neve is mutatja csak medence melegítésére használhatjuk, fagyvédelem nélküli rendszer.

A vákuumcsöves kollektor melyből az elmúlt évtizedben több irányú fejlesztés történt. Két ismertebb típus az „U” csöves illetve a „Heat Pipe” rendszer. Mindkettő működési elve azonos a lényeg az, hogy egy külső üveg csőburkolat belsejében egy fekete elnyelő réteggel borított üvegcső helyezkedik el. A két réteg között vákuumot hozunk létre, ezzel megakadályozva, vagy minimalizálva a hőátadást a felületek között. A hőt a teret kitöltő közeg atomjai adják át egymásnak, ha a kitöltő térben minimalizáljuk az atomok számát, nem mehet végbe a hőátadás, így a hő vesztesség elenyésző. A nap sugárzása vákuumban is terjed, a fekete felület elnyeli, és a belső csőben lévő különleges folyadék adja át a hőjét a cső tetején áramló fagyállós víznek.

A harmadik típus ma a legkiforrottabb technika a sík kollektor. Itt egy nagy felületű és nagy energia elnyelő képességű réteggel bevont réz vagy alumínium (ún. abszorber) lemez nyeli el a napsugarakat. A rézlemezhez (abszorberhez) különböző eljárással réz csövek vannak hegesztve a hőátadás érdekében. Ezekben a csövekben kering a fagyállós folyadék. A lemez és a csövek alulról 40-60 mm vastag hőszigeteléssel vannak ellátva a vesztességek minimalizálása érdekében. A kollektorokat különleges nagy fényáteresztő képességű tükröződésmentes üveg védi az időjárás viszontagságaitól. Ez az üveg nagy keménységű, ellenáll a jégeső pusztító hatásainak is.

A két utóbbi típus előnyeiről-hátrányairól megoszlanak a szakmai illetve felhasználói vélemények. Egyértelműen elmondható, hogy a sík kollektorok több évtizede töretlenül bizonyítják megbízhatóságukat, hasonló minőségű kategóriában kedvezőbb ár/érték arányt képviselnek, hosszabb a garanciaidejük és az élettartamuk és alacsonyabb karbantartási költséggel üzemeltethetők.

Cégünk több típusú és méretű sík kollektort forgalmaz, nálunk megtalálja Európa legjobb teljesítményű sík kollektorát is.

Ajánlatkérés

További információk a wagnersolar.hu oldalon:Kérdezzen, mi válaszolunk!